Talouskehitykselle voimakas takaisku

Maailmaa piinavan koronaviruksen vaikutuksista talouteen on esitetty ensimmäisiä arvioita. Vastaavaa esimerkkiä historiasta ei löydy, joten arvioita joudutaan tekemään paljolti puhtaalta pöydältä.

Talouden kehitykseen tulee merkittävä notkahdus kevään ja alkukesän aikana, se on jo täysin selvä. Luvut tulevat olemaan rumia. Kuluttaja-asiakkaisiin kohdistuvalle palvelusektorille tulee vakava isku, jonka kaltaista ei ole ennen nähty. Tavallisesti tämä on ollut juuri se sektori, joka on kannatellut taloutta yksityisen kulutuksen muodossa, kun maailmantaloudessa, teollisuudessa tai viennissä on ollut ongelmia. Myös tämän vuoden talouskasvuennusteet nojasivat ennen koronaepidemiaa vahvasti yksityiseen kulutukseen.

Koronan väistyessä palvelusektorin tilanteen korjaantuminen voi olla nopea. Markkina kykenee nousemaan nopeasti samalle tasolle kuin aiemmin, jos yritykset ovat elossa. Mutta koska palvelu on usein hetkeen sidottu, ei patouma purkaudu, vaan palveluvaje jää osin täyttämättä ja talouteen jää pysyvä miinus.

Rakentaminen selviää monia muita teollisuuden aloja paremmin.

Viime viikolla Rakennuslehden artikkelissa arvioin koronan vaikutuksia rakennustyömaiden toimintaan ja rakentamiseen. Vaikka tilanne on muuttunut paljon viikon aikana, näyttäytyy rakentamisen tilanne edelleen monia toimialoja paremmalta. Rakennustuotanto on pysynyt käynnissä. Keskeistä on, tuleeko työvoimaan paljon sairastumisia tai joudutaanko epidemian takia sulkemaan joitakin työmaita. Ruotsissa esimerkiksi työmaa keskeytettiin työnjohdon sairastuttua. Epidemia on laajentunut sen verran paljon, että yksittäisiä työmaiden keskeytyksiä varmaankin nähdään, mutta valtaosa rakennustyömaista pysynee käynnissä.

Aloituksiin tulee häiriöitä kevään aikana. Asuntorakentaminen on ollut korkealla ja ylitarjontaa on esiintynyt monissa kaupungeissa. Asuntojen kysyntä, sekä uusien että käytettyjen, tulee heikkenemään nopeasti. Lomautuksia on luvassa monissa perheissä eikä silloin asunnon hankinta tai muutto ole ajankohtaista. Tarjonta on jo valmiiksi korkealla ja sekä kuluttajien että sijoittajien myyntihalukkuus saattaa kasvaa. Asuntojen aloituksiin on ennakoitu jo aiemmin selvää laskua ja korona tulee nopeuttamaan asuntojen aloitusten laskua. Yksittäisten asuntohankkeiden pysäyttäminenkään ei ole poissuljettua lähiaikoina.

Muiden rakennusten aloituksissa tullee pientä viivettä, mutta hankkeet eivät välttämättä poistu, jotkin riskialttiimmat projektit voivat toki myös peruuntua kokonaan. Korjaushankkeiden aloitus voi nykytilanteessa pysähtyä päätöksenteon vaikeutumiseen.

Korjausrakentaminen kohtaa työvoiman osalta samoja haasteita ja korjaamisessa asiakaskohtaamisia on enemmän, mikä tuo oman vaikutuksensa. Kuluttajavetoinen pienkorjaaminen saanee pienen boostin kevään aikana. Ihmisten viettäessä enemmän aikaa kotona, silmä huomaa korjauskohteita ja myös aikaa löytynee pienille remonteille herkemmin.

Ulkomaisesta työvoimasta on kannettu paljon huolta. Suuri osa ulkomaisesta työvoimasta pysynee Suomessa epidemian ja matkustusrajoitusten yli, mutta ulkomaisen työvoimantarjonta jonkin verran vähenee ja työvoimasta voi olla tilapäisesti ja paikallisesti pulaa. Työperäinen matkustaminen EU-maiden sisällä jatkuu ilman karanteeneja tai kieltoja, mikä helpottaa erityisesti Suomen ja Viron välistä työvoiman liikkuvuutta.

Vertailukohtaa rakentamisen supistumiseen voidaan hakea finanssikriisistä. Silloin rakentamisen aloitukset putosivat paljon, mutta kaikki lasku ei johtunut finanssikriisistä. Meillä oli tuolloin takana huikeat kasvun vuodet ja rakentamisen määrä oli erittäin korkealla. Rakentaminen olisi ilman kriisiäkin supistunut paljon. Koko rakentamisen aloitusten pudostus kesti tuolloin 1,5 vuotta ja kerrostalorakentamisen vuoden ajan. Karkeasti voi sanoa, että finanssikriisi vahvisti rakentamisen laskua noin vuoden ajan.

Nyt käytössä on paljon enemmän rahoituksellisia keinoja ja reagointi on ollut nopeampaa. Rahoituksen saatavuus pitää huolen, että rakennusalan asiakkaiden tilanne pysyy kohtuullisena ja konkurssiaalto pienenä. Koronan vaikutukset rakentamiseen jäänevät finanssikriisiä lyhyemmiksi.

Takaisin blogiin